Založ si blog

Komunálne volby Bardejov 2018

Čo si ešte necháme ako voliči páčiť alebo… účel svätí prostriedky?

Málo kto z nás si uvedomí to, že zo svojich daní a poplatkov platí všetko, čo je spojené so správou štátu, kraja a mesta. Možno si povieme, nie je to predsa až tak veľa. Ale skúsme rátať. Mestu platím 55 € ako daň za byt a záhradu a ako päťčlenná rodina 140 € v poplatkoch ročne. Aby sa počítalo jednoduchšie, spolu s inými poplatkami za byrokratické úkony úradu cca 200 € ročne. Naviac štátu odvádzam 20 % dane z príjmu, z ktorej sa časť dostáva späť mestu v podobe podielových daní, teda nejakých 50 € ročne na hlavu. Ak si vezmeme všetkých platiacich obyvateľov je to viac ako 7 miliónov. To už nie je až taký malý koláčik, ktorým prispievame na verejnú správu z našich vreciek. A Jurko ako u nás neúspešný a neuplatniteľný herec zistil ako prísť z našich daní k peniazom. Stačí urobiť niekoľko opičiek a správať sa ako chameleón. Jeho doterajšie činy pripomínajú vtáka ohniváka. Pýtate sa či je taký pekný? Nie, ale ohnivá.

Na úvod sa pozrime na to, ako vyrástol tento vtáčik ohniváčik.
Veľký fanúšik Smeru potreboval prácu a tak vytlačil z funkcie bývalého riaditeľa HOS, ktorý fandil nesprávnej strane a sám zasadol ku kormidlu rozvoja kultúry v našom meste, z peňazí schválených VÚC, teda z našich daní. Aby sa nemal až tak zle, má skoro dva krát vyššiu mzdu ako bývalý riaditeľ (stačí sa ho opýtať). I zasedel sa chlapec na tejto bezstarostnej stoličke a začal užívať dary funkcie. Aká bola cena za toto teplé miestečko bez akejkoľvek zodpovednosti za prípadné omyly? Maličkosť. Na internete vo volebnej kampani na prezidenta propagoval Fica (nie podpisová akcia ako tvrdí, ale vídeo je na internetových stránkach) a uchádzal sa o kandidatúru poslanca MsZ za stranu Smer. Ajhľa, Fico však neuspel a začala hroziť odplata voličov. Pre istotu sa prispôsobil miere rizík a volebnej skladbe obyvateľov a ako adept na kandidátke Smeru sa pár dni pred voľbami stal ako chameleón zrazu nezávislým. A zmena farby na voliča spoľahlivo zabrala.
Pod heslom „každé euro dobré“ začal nabaľovať honorované funkcie. Napríklad za účasť na zastupiteľstvách a v niekoľkých komisiách poberá priemerný hodinový zárobok v hospodárstve, teda mesačne možno viac ako ktorýkoľvek robotník, trápiaci sa fyzickou prácou 8 hodín denne. Dva platíky pre priemerného poslanca je dosť málo (za svoju poslaneckú éru nedokázal v meste presadiť nič), v práci nuda, času dosť a tak začal privyrábať aj na Základnej umeleckej škole. Veď čo je na tom. Zasa žiadna zodpovednosť, úsmevy, opičky a hlavne, že sa sype.
V zamestnaní veľmi rýchlo zistil, že pri organizácii vlastných podujatí sa dá jednoducho získať podiel aj na práci a peniazoch kultúrneho oddelenia mesta a to jednoduchou plagátovou príponou „pripravujeme v spolupráci s mestom“ a tak zdarma získať nový potenciál a ďalšie zdroje.
Naďalej dozrieva v myslení a kombinovaní a tak v posledných rokoch zacítil, že aj v malých peniazoch je ukrytý veľký balík. Obchod je obchod a ako poslanec si teda schvaľuje prenájom mestskej bašty za smiešne nájomné 500 € ročne, komerčne ju využíva a aby nebol škodný, miestnej televízii účtuje nájomné viac ako 6 tisíc ročne. Zisk je zisk a účel svätí prostriedky.
Ako poslanec MsZ si pre každý rok schvaľuje bezplatné hodiny v Športovej hale, nechá si tam naviezť mestské stánky a prenajíma ich záujemcom, ktorý sa snažia získať pár drobných predajom čačiek na Vianočných trhoch. Alebo si nechá na námestí naťahať drôty mestským podnikom, navešia niekoľko požičaných plachiet z mestských zariadení a akcia je na svete. Aké náklady zúčtuje nevidí nik. A čo divadelné vystúpenia na Radničnom námestí? Deti majú bezplatný nácvik praxe a mestské kultúrne zo svojho zabezpečí materiálnu výbavu. Skúste však overiť jeho faktúry zasielané kultúrnemu oddeleniu mesta a vyúčtovania nákladov na ním zabezpečované vystúpenia.
Chlapec nám časom zasa rastie a príjem nestačí. Je treba živiť aj priateľku, ktorú zamestná ako svoju sekretárku a to nie je o mále. Na druhej strane si rozsiahla rekonštrukcia domu taktiež pýta. Je teda treba viac na plat a na kultúru. Vlezie do zadnej časti novému županovi a stáva sa predsedom pre neho kľúčovej komisie vo VÚC. Sám si schvaľuje výšku príspevku (podotýkam z našich daní) na vlastnú činnosť, sám si určuje plat, sám rozhoduje o použití schválených finančných prostriedkoch a sám ich aj míňa. Štatutár organizácie zriadenej VÚC by nemal byť totiž zo zákona ani poslancom VÚC. Čo je na tom, že je to ukážkový konflikt záujmov. Župan je predsa kamarát a on mu musí iba hlasovať za všetko čo zachce. Darmo je to proti záujmom obyvateľov mesta. Príkladom je aj to, že svojim pochybným dodatočným hlasovaním rozhodol o likvidácii miestnej školy a deti z nižších ročníkov vyhnal ukončiť vzdelanie do okolitých miest so zdôvodnením, že škola mala o päť žiakov menej ako bola určená kvóta. Je zvláštne, že tento experiment uskutočnia iba v našom meste a ešte zvláštnejšie, že v mesiaci máji, pretože koncepciu rozvoja školstva v kraji schválila Vúcka až v minulom mesiaci. Ktorá škola bude následovať?
Ale ani príjem z Vúcky nášmu vtáčikovi nestačí. Veľká kopa pýta viac a jej prírastky už až tak nevidieť. Zistil, že sa za málo muziky črtá veľa peňazí. Rozhodol sa teda kandidovať za primátora. Pre neho ako profiherca jednoduché. Žiadny odpočet, žiadna prezentácia čo urobil za prešlé volebné obdobie pre mesto alebo aspoň pre svoj volebný obvod. Pri tejto priamej otázke citujem jeho stručnú odpoveď: „s obyvateľmi 4. obvodu, za ktorý som v súčasnosti poslancom sme hľadali riešenia viacerých spoločných problémov.“ Škoda že len hľadali. A malé plagiátorstvo z iných volebných programov tiež nie je na zahodenie. Na druhej strane milučké slovo, ľahký dotyk a teplý úsmev nestojí peniaze a na voličov zaručene zapôsobí. K tomu nejaká sľubotechna a má reálny potenciál na stoličku primátora.
Že je veľa protikandidátov? Hračka. Župan pomôže odpísať vlastného kandidáta KDH (aj keď s podivom bez rozhodnutia vlastných členov alebo rady), prísľub odškodnenia rozdelenými úradníckymi funkciami, náhrady volebných nákladov v podobe budúcich mestských zákaziek alebo väčšie príspevky do futbalu snáď odstránia ďalších, podľa posledného prieskumu beznádejných a chudáčik z Dlhej Lúky nie je nebezpečenstvom. Hlas voliča modifikujú do podoby tovaru a začína sa obchodovanie. Veď film „Reštaurácia“ je studnicou múdrosti. Ako asi prebiehajú spoločné rozhovory? Koľko stojí tvojich podľa prieskumu 750 hlasov? A ty za koľko predáš svojich 12 %? Dám minimálne 8 rokov zaistený blahobyt. Predchodca rozbehol kopu projektov, peniažky sa bezpracne prihrnú už z tých schválených a aj keď od vlády nedostanem ani vindru nebojte sa, mestu načas ubrzdený rozvoj neublíži, zvýšim dane a poplatky a bude čo rozdeľovať. Možno takýto scenár píše pre voličov v dnešných dňoch, v úzkom kruhu tvrdiac, že k dobru veci musia za nás rozhodnúť vopred. Voliči sú zrejme hlúpe ovce, ktoré stačí šikovne zahnať do svojho košiara. Ako správne tvrdí vo svojich predvolebných vyjadreniach (citujem iba najzaujímavejšiu časť) : „ľudia začali chápať tento spôsob spravovania „o nás bez nás“ veľmi citlivo a vnímať, že o nich rozhoduje úzka – prepojená skupina ľudí.“ Verím, že vo voľbách mu to plne potvrdíme.
Aké hodnoty má KDH ak pár dní pred voľbami obetovala svojho kresťansky cítiaceho a doposiaľ úspešného kandidáta a ako sa tento kandidát musí cítiť pred verejnosťou. A ešte v prospech liberálneho voľnomyšlienkára. Akou potupou pre neho je oznámiť toto pseudo spájanie oficiálne, zvlášť že o tom rozhodli iní a on to nesmie prezradiť. Mal z opozičných kandidátov snáď najväčšie predpoklady úspešnosti. A čo odkopnutý kresťanský volič? Toho sa netreba zo slušnosti aspoň opýtať? A verejnosť na neho a jemu podobných bude pozerať ako na človeka, ktorý zlyhal dnes a zlyhá aj v budúcnosti. To nie je o rovnakých programoch a podľa mňa nie je možné spájať nespojiteľné, kresťanské hodnoty ako princíp viery a rodiny s homoseksualitou, zväzkom rovnakého pohlavia alebo voľnomyšlienkárstvom. Alebo KDH až tak hlboko kleslo? Máte z toho všetkého pocit, že sa aspoň v deň volieb vracia moc do našich rúk? Zrejme omyl. Je to o peniazoch, túžbe po moci a o úkladoch. To nie je o obeti alebo spájaní, to je žiaľ o pochovaní kresťanských princípov.
Ako „hlúpy“ volič sa necítim handrou, s ktorou si niekto vyleští topánky pred vstupom na piedestál alebo kusom predávaného mäsa a musel som si aspoň nejako vyliať dušu. Som zvedavý kto z nich odstúpi ako ďalší. V každej súťaži, zvlášť tesne pred cieľom by malo platiť: nie je dôležité vyhrať ale zúčastniť sa. Myslím, že je to ľahko čitateľná fraška a nenechám sa zmanipulovať. Stačí sa iba zamyslieť a pouvažovať. Osobne som z toho zhnusený a ak by mi vlastný kandidát povedal, že namiesto neho budem musieť voliť iného, som schopný nevoliť alebo na truc voliť spomenutého chudáčika z Dlhej Lúky. Vzdávanie sa kandidatúry je totiž v každej demokracii danie svojim voličom slobodu vo voľbe ktoréhokoľvek zo zostávajúcich kandidátov a nie o predaji ich hlasov, zvlášť, že tento proces je v obdobe Bardejova prvý krát.

Som iba jeden z Vás.

charkov, veža, televízna

List z Charkova: Úder na televíznu veže bolí. Ale nezlomí

23.04.2024 10:00

Vidieť ste ju mohli takmer odkiaľkoľvek v meste, bola najvyššou stavbou Charkova. Pripomínala raketu, ktorá každú chvíľu vzlietne do vesmíru.

Gorazdova 27, bratislava, vila, Danko

Nielen prezidentská vila chátra. Štát odkúpil miliónové nehnuteľnosti aj pre šéfa parlamentu, nikto v nich však nebýva

23.04.2024 09:00

Žiaden šéf Národnej rady SR sa do nej totiž nenasťahoval, ani len v jej priestoroch neprijal žiadnu oficiálnu návštevu.

deviataci, Banská Bystrica, protidrogový vlak

Špeciálny vlak ukazuje, čo spôsobujú tvrdé drogy. Autor projektu Revolution train vychádza z vlastnej skúsenosti

23.04.2024 09:00

Na nebezpečenstvo drog upozorňuje v týchto dňoch slovenských deviatakov špeciálny vlak Revolution train, v ktorom sa o príčinách, vývoji a dôsledkoch závislosti dozvedajú zážitkovou formou.

Russia Victory Day Parade ruskí vojaci

Výdavky na zbrojenie rekordne rastú. Vojna na Ukrajine rozhýbala NATO

23.04.2024 08:00

Celkové vojenské výdavky vo svete dosiahli vlani až 2,443 bilióna dolárov, čo je najvyššia suma od roku 1988.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1
Celková čítanosť: 2714x
Priemerná čítanosť článkov: 2714x

Autor blogu

Kategórie

Archív